Karoline Bjerkeli Grövdal. Foto: Instagram/Bildbyån

Nekas världsrekord – efter arrangörsmiss

Uppdaterad
Publicerad

Hon sprang världsrekordsnabbt.

Men norskan Karoline Bjerkeli Grövdals lopp registreras inte efter miss.

– Vi visste ingenting, säger tränare Knut Jäger Hansen.

I helgen sprang EM-medaljören Karoline Bjerkeli Grövdal fem kilometer gatlöpning på tiden 14.39. Fyra sekunder snabbare än kenyanskan Beatrice Chepkoech som är världsrekordinnehavare på distansen. Stolt har 30-åriga norskan lagt ut på sociala medier att hon har slagit nytt världsrekord.

Men den glädjen försvinner för henne.

Loppet med målgång i Disenå utanför Oslo var inte kontrollmätt före start, men är det nu. Och arrangören bekräftar för NRK att löparna sprang 12,5 meter för kort.

Ber om ursäkt

”Vi vill be om ursäkt för att Karolines fantastiska prestation inte har godkänts som rekord”, skriver arrangören i ett uttalande.

Bjerkeli Grövdal och hennes tränare kände inte till att hon bara löpte 4 987,5 meter.

– Vi visste däremot att det inte var officiellt uppmätt. Loppet flyttades ju, och på grund av coronarestriktioner var det inte möjligt få dit en godkänd kontrollant. Men hon har ju i alla fall bevisat att hon är i bra form, säger tränare Knut Jäger Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.