En vanlig syn under gången och maratonloppen i VM i Doha. Här är gångarna på 50 km utslagna. Foto: TT.

IOK:s drastiska plan: Vill flytta OS-maran 80 mil till Sapporo

Uppdaterad
Publicerad

Efter de plågsamma scenerna vid friidrotts-VM i Doha vill IOK flytta maratonloppen och gången i OS från Tokyo till Sapporo 80 mil norrut.
– Vi måste ge de aktiva de bästa förutsättningarna, säger IOK-chefen Thomas Bach.

Allra jobbigaste förhållandena i Doha var det för maratondamerna, där 30 av 70 löpare bröt i den tryckande värmen och den höga luftfuktigheten. Svenskan Cecilia Norrbom kollapsade och kommer aldrig mer att springa i liknande förhållanden.

– Jag kommer aldrig springa i det här klimatet. Det var för tufft i dag. De yttre faktorerna speglar inte den fysiska formen, sade Norrbom till SVT Sport.

Gångaren Perseus Karlström, som knep ett efterlängtat brons, hade 40,9 i kroppstemperatur och tappade fem kilo under sitt 20 km-lopp.

– De som har haft min kroppstemperatur har hamnat på sjukhus, sade han.

Fem grader lägre temperatur i Sapporo

I Doha startade maratonloppen och gångtävlingarna vid runt midnatt lokal tid för att få kyligast möjliga förhållanden. I Tokyo, som har spelen 24 juli – 9 augusti, har tanken varit att starta runt 06.00. Men nu sneglar IOK mer på att flytta tävlingarna till Sapporo 80 km norrut, staden som hade vinter-OS 1972 där temperaturen är fem, sex grader lägre än i Tokyo.

Frågan kommer att diskuteras mer ingående vid en kongress i Tokyo 30 november, skriver AP.

– De olympiska spelen är plattformen där idrottare kan utföra ”en gång i livet”-prestationer, och dessa åtgärder säkerställer att de har förutsättningarna för att få ut sin bästa kapacitet, säger IOK:s chef Thomas Bach.  

Om maratonloppen och gången flyttas bryts Tokyos OS-koncept om att 85 procent av tävlingarna ska ligga inom åtta kilometer från stadskärnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.