Jacob Hård: ”Det finns inga givna guldmedaljer”

Uppdaterad
Publicerad

Igår var kvällen när en formsvag Usain Bolt skulle trolla fram en kanin ur hatten och ta farväl med ännu ett hundrametersguld.

Det var kvällen när Daniel Ståhl gick in i VM-finalen som världsetta och guldfavorit.

Men det finns inga givna guld.

Bolt var tre hundradelar för långsam och blev bronsmedaljör.

Ståhl kastade två centimeter för kort och vann silver.

Friidrotts-VM

Att han skulle kunna få stryk även om han kastade bra var uppenbart: säsongen har visat att det finns konkurrenter som med en riktig ”pärla” skulle kunna rubba Ståhl. Nu fick litauern Gudzius sitt livs fullträff och det räckte precis.

Det enda frågetecknet inför VM-finalen var hur Daniel Ståhl skulle hantera det nya läget att vara favorit i ett stort mästerskap. Svaret var: mästerligt. Han visade upp samma säkerhet och stabilitet som under hela säsongen. Ett övertramp i första kastet rubbade inte Ståhl som gjorde sitt livs näst bästa resultat i det allra största av sammanhang!

Annat var det för bara några år sedan. I sin första DN-gala hade han tre ogiltiga kast och blev utan resultat. Han kastade svagt i både EM och lag-EM 2014 och ”nollade” i lag-EM 2015 och vi undrade hur det var ställt med tävlingsnerverna.

Erfarne tränaren Vesteinn Hafsteinsson har aldrig tvivlat, utan tidigt deklarerat att Daniel Ståhl har allt som krävs för att bli nummer ett. ”Stark som en oxe och mjuk som en katt” har islänningen sagt om sin adept och med hans hjälp har Ståhl utvecklat inte bara fysik och teknik, utan också sin inställning och mentala förmåga.

Igår visade Daniel Ståhl att han är de stora sammanhangens man. 

Det har Usain Bolt varit mer än någon annan i tio år. Det är i mästerskapen han har släppt loss den samlade kraften i sin enorma fysiska talang och sin förmåga att gå från avslappning till full koncentration och urladdning på ett ögonblick. Att han nu var mer sårbar än någonsin har stått klart hela sommaren. 

Det har varit svårt att förstå vad han ville med den här sista säsongen. OS-gulden i Rio fullbordade hans strävan att bli den störste någonsin. På många sätt ett naturligt tillfälle att sätta punkt men nu – en sista säsong med några hundrameterslopp  ”för fansen” som han sagt.  Han har haft förmågan att  plocka fram magiska krafter i de stora finalerna men igår fanns den magin inte där.

I det som förmodligen var den svagaste av alla hundrametersfinaler Bolt har sprungit blev publiken snuvad på det perfekta slutet när jamaicanen kom efter från början och aldrig hann upp startsnabbe ungtuppen Coleman. Men publikens kväll blev värre än så. Den gamle dopingsyndaren Justin Gatlin – intensivt utbuad av åskådarna i London vid varje presentation – blev en otippad vinnare av guldet. I flera år kritiserad, ifrågasatt och utbuad för gamla dopingsynder har han envist kämpat på i skuggan av Bolt och denna kväll – när han haft en medioker säsong och alla hade ögonen på Bolt och Coleman – vann 35-årige Gatlin plötsligt guld. 

Ögonblicket när de båda möttes på banan efter loppet fångade fint vad den här kvällen handlade om. Vinnaren knäföll för trean i en gest av respekt och en hyllning för det Bolt betytt för friidrotten under tio år. Och Bolt kramade om Gatlin och sa att han förtjänade guldet men inte buropen.

Hundratusentals människor hade försökt få biljett till just den här aftonen. Länge dröjde de sig kvar och hyllade friidrottens störste genom alla tider. Bolt kommer att lämna ett enormt tomrum efter sig när han drar sig tillbaka efter stafetten i slutet på detta VM. 

Och nu har han något så unikt som ett brons i sin medaljsamling. 

För några givna guldmedaljer finns ju inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet