Foto: Ur dokumentären Patrik Sjöberg i terapi

Sjöberg i terapi: ”Jag var ju ett så enkelt offer...”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hade så jävla mycket ilska inom mig så att... Det är tur att jag inte har varit våldsam eller att jag haft det i mig överhuvudtaget för jag tror nog att jag hade kunnat ha ihjäl Viljo i så fall.

Orden är Patrik Sjöbergs och kommer ur dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” som har premiär i SVT Play nu på söndag.

Höjdhopparen Patrik Sjöberg var en av våra största idrottshjältar under 1980-talet. Då firade han stora framgångar på våra friidrottsarenor samtidigt som han gick och bar på en mörk hemlighet då han utsattes för sexuella övergrepp av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen. Något som han i vuxen ålder vågade berätta.

Nu 40 år senare har han valt att på allvar bearbeta sitt trauma.

I dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” gjord av filmaren Thomas Reckman får vi följa arbete med att bearbeta det han var med om som ung.

– Jag har ju burit på ett jävla självförakt... Det tror jag alla känner som varit utsatt för det här, att man känner; vad fan hade jag någonting med detta att göra. Varför hände det första gången, hade jag sänt ut någon signal eller vad? Men nu när jag sitter så här så känns det som en lättnad för jag förstår ju att det var helt oundvikligt för Viljo var sjuk, jag var ju ett så enkelt offer, säger Sjöberg i dokumentären.

I spelaren ovan kan du se utdrag ur dokumentären.

Filmen visas i SVT Play söndag 1 oktober och SVT1 torsdag 5 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.