Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Ingebrigtsen har valt bort fester och partyresor Foto: SVT/Bildbyrån

Jakob Ingebrigtsen lockades aldrig av att festa: ”Då faller allt”

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnan Jakob Ingebrigtsen visste tidigt vad som krävdes för att bli bäst.

Att åka på partyresor, festa och lägga sig sent lockade aldrig i unga år.

– Då faller allt, säger medeldistanslöparen till SVT Sport.

Jakob Ingebrigtsen slog igenom stort när han vann guldet på både 1 500 och 5 000 meter på EM i Berlin 2018.

Sedan dess har han vunnit guld i både EM, VM och OS. Nu är han 22 år, men har hela livet satsat på löpningen. Han har drillats hårt av pappa Gjert Ingebrigtsen, som numera inte längre är tränare för honom.

Jakob Ingebrigtsen visste tidigt vad det innebar att satsa helhjärtat på löpningen.

– Det vill jag säga, jag känner att jag har haft en väldig tur att jag haft med Henrik och Filip, som är mina syskon och som också blev professionella löpare väldigt tidigt. Jag har alltid sett hur de har levt och gjort i sin sportsliga satsning. Det har alltid känts väldigt naturligt att följa efter dem, säger han.

”Då faller allt”

Med satsningen på löpningen måste man ha fullt fokus bara på det som är viktigt, menar världsstjärnan.

– Man måste prioritera och genomföra träning så bra man bara kan, och inte göra så mycket annat runt om. Det sportsliga kommer alltid först.

Att åka på partyresor med kompisar, vara ute sent på nätterna och festa, var det aldrig något som lockade dig i ungdomen?

– Nej, det skulle jag inte säga, jag har självklart några kompisar som lever normala liv, men jag har alltid varit säker på vad jag vill göra.

– Det vet jag ju… om jag hade gjort något som inte vore bra för satsningen så skulle det vara helt meningslöst. Det hjälper liksom inte att gå på träning om jag sedan ska lägga mig sent eller vara ute och festa, då faller allt, säger han.

Se minidokumentären om Jakob Ingebrigtsen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.