Therese Johaug norsk mästare i terränglöpning

I augusti blev skidstjärnan norsk mästare på 10 000 m på bana. Nu har Therese Johaug tagit en ny skalp som löpare. Johaug vann sexkilometersloppet under NM i terränglöpning i överlägsen stil, nästan en halv minut före tvåan.

– Det var kul att få lite tävlingsnerv, jag var riktigt nervös innan loppet, säger hon till NRK innan hon fortsätter att hålla dörren öppen för en fortsatt löparkarriär:

– Jag har väldigt stor lust att springa 10 000 meter på EM nästa år. Men det här ska inte ta något från skidsatsningen.

Therese Johaug låg med i täten under första kilometern och gjorde sen ganska tidigt ett ryck. Med sju sekunder ner till tvåan efter en kilometer släppte hon sen aldrig in någon. Therese Johaug med sin säregna löpstil fortsatte att öka tempot och var 15 sekunder snabbare än närmsta konkurrent efter fyra kilometer i Frognerparken i Oslo.

– Det var fullt med folk här, nästan som att åka i Holmenkollen, säger Johaug.

Tvåan och fjolårsvinnaren Sigrid Jervell Våg var hela 20 sekunder bakom när hon sprang in på den sista kilometern.

Therese Johaug sprang de sex kilometerna på 19.34,9. 28,5 före tvåan Våg.

På herrsidan vann Henrik Ingebrigtsen guld, efter att han kommit direkt från Wien där han hjälpte Eliud Kipchoge att komma under två timmar på maraton. Tvåa blev längdåkaren Didrik Tönseth och Senay Fissehatsion tog brons.

Samtidigt på SM...

I Umeå sprangs det samtidigt SM i terränglöpning. Där vann Samrawit Mengsteab före Moa Lundgren och Sara Holmgren på damsidan. Samuel Tsegay på herrsidan före Napoleon Solomon och Mohammad Reza.