Foto: Bildbyrån

Johaug-rädsla kan ha stoppat konkurrenter

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla för att komma efter Therese Johaug i sin egen idrott kan ha fått flera löpare att hoppa av norska mästerskapen. Det menar Runa Skrove Falch, som tog brons på 10 000 meter.

– Jag tror att det var flera som kände på sig att det skulle bli diskussioner om Johaug kom och vann guld, säger hon till NRK.

Therese Johaug var fullständigt överlägsen på 10 000 meter på norska mästerskapen, och vann på fina 32.20,87. I Norge har segern uppmärksammats stora, och den har också lett till en debatt om om kvaliteten bland övriga löpare.

– Det är bra att de andra löparna fick den här smällen. Förhoppningsvis gav Johaug de som springer långdistans en väckarklocka, sa löparlegendaren Ingrid Kristiansen till Dagbladet efter loppet.

Till NRK utvecklar hon kritiken.

– Jag ville inte att de skulle fortsätta i samma hjulspår och gå och tro på jultomten, säger hon.

Runa Skrove Falch tar dock inte åt sig av kritiken.

– Jag bryr mig inte, inte ett dugg. Det inspirerar mig däremot att Therese Johaug kom och krossade EM-kvalgränsen och tar mästerskapsrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.