Kajsa Bergqvist under Finnkampen 2017. Foto: BILDBYRÅN

Kajsa Bergqvist: ”Viktigt att förbundet följer upp”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta friades av Dopingnämnden från misstanke om dopningsbrott. Och SVT:s expert Kajsa Bergqvist menar att förbundet måste ta sitt ansvar i frågan.

– Det är viktigt att förbundet följer upp det med sina aktiva för att undvika att det händer igen.

Meraf Bahta har varit under utredning för brott dopningsreglerna efter tre missar vistelserapporteringssystemet inom ett år. Men under fredagen kom beskedet att hon frias av Dopingnämnden.

– Det är knepigt, det är svårt. Nu har det funnits förmildrande omständigheter som gör att dopingnämnden har friat henne.

Kajsa Bergqvist riktar samtidigt viss kritik mot förbundet och menar att de måste följa upp så att det inte upprepas.

– Det här måste ju verkligen vara något som förbundet följer upp, väldigt, väldigt noga med sina aktiva på världsnivå så att det inte händer igen.

– Jag tror att det är en otrolig lättnad för Bahta just nu, hon har varit under stor psykisk press. Nu kan hon fokusera på det hon gör bäst, nämligen att springa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.