Kalle Berglund tackade först nej till VM – men ändrade sig

Uppdaterad
Publicerad

Idag springer Kalle Berglund semifinal på 1500 meter under friidrotts-VM i London.

Men det var nära att det inte blev ett mästerskap överhuvudtaget för 21-åringen.

– Jag tackade först nej för jag var i dålig form och tänkte att jag inte skulle göra mig själv rättvisa, säger han.

Kalle Berglund var inför mästerskapet rankad som 42:a bland deltagarna, men efter att ha blivit klar för semifinal under gårdagen är han nu bland de 24 bästa.

– Det känns väldigt kul. Det här var målet. Nu ska jag göra det bästa jag kan och se hur långt det räcker, säger han.

Friidrotts-VM

”Usla veckor”

Berglund har haft en väldigt stökig säsong så en plats i semifinalen var knappast en självklarhet.

– Jag var skadad i tio veckor i våras. I mitten av maj tänkte jag ”vad ska jag göra i sommar, jag kommer ju inte kunna tävla”. Men jag lyckades vända på det och kvala in hit. Men efter att jag lyckades kvala in hade jag två-tre veckor riktigt usla veckor med sjukdom då ingenting funkade. Att sedan kunde vända på det en gång till och ta sig till semifinal är jag väldigt nöjd med, säger Kalle Berglund.

”Nära att tacka nej”

Det var till och med nära att det inte blev ett mästerskap för Berglund. Han tyckte att han var i så pass dålig form så han tackade först nej när han blev erbjuden en VM-plats.

– Karin (Torneklint) ringde min tränare och sa att jag hade en plats, men då sa jag att ”ska det vara så här så vill inte jag åka för då kan inte jag gör mig själv rättvisa”. Men sedan pratade jag med min tränare Janne och han sa åk upp på ditt läger i Sankt Moritz, och sen får vi se hur du känner om en vecka, säger Kalle Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet