Foto: TT Nyhetsbyrån

Karlsson: ”Tyngsta dopningsfallet i svensk friidrott”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s krönikör Jonas Karlsson om Abeba Aregawis positiva dopningstest.

– Om det visar sig att det handlar om medveten dopning, och att även B-provet är positivt, så är ju detta det tyngsta dopningsfallet i svensk friidrott någonsin – det är ju ändå en världsmästare vi pratar om. Och även om Aregawi inte haft så mycket att göra med Sverige eller svensk friidrott, så är detta givetvis genant för ett förbund, som ofta haft en hög svansföring i anti-dopningsfrågor.

– Det positiva i detta, förutom A-provet, är väl att hennes eventuella dopning står isolerad från svensk friidrott. Inte på pappret – men i praktiken. Svenska Friidrottsförbundet har ju knappt ens vetat hur de ska få tag på Aregawi på senare tid och hon har vare sig tävlat eller tränat i Sverige. Henens liv har funnits i Etiopien och det är med all sannolikhet där det kommer fortsätta. Att hon någonsin ska tävla i svensk landslagsdress igen om detta handlar om medveten dopning håller jag för otroligt.
 

Bara problem efter Moskva 2013

– Att Abeba var en stor löpartalang har vi vetat länge, men vi har inte vetat så mycket mer. Det har funnits så många frågor och så få svar. Abeba själv har ju knappt kunnat, eller velat, svara på en enda fråga. Jag är inte ens säker på att hon någonsin velat tävla för Sverige, men det var många som drev på – inte minst företrädarna för svensk idrott och hennes klubb Hammarby, som slet som djur för att hon skulle få sitt svenska medborgarskap i tid till OS i London (där hon ändå tävlade för Etiopien).

– Efter VM-guldet i Moskva 2013 har det i stort sett bara varit problem. Aregawi gjorde försök för att lära sig svenska, för att skaffa sig populäritet och sponsorer. Istället har det varit en ständig följetong om skenäktenskap, märkliga skador och skatteplanering. När vi nu också sitter med ett positivt dopningsfall finns det väl skäl att tro att det blir slutpunkten för Aregawi i svensk friidrott, där hon dansade en sommar, men där det är de långa skuggorna vi kommer minnas mest.

Här kan du läsa vad SVT:s expert Kajsa Bergqvist säger om Abeba Aregawis positiva dopningstest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer