Till höger: Rita Jeptoo, som fällts för dopning Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Kenya riskerar kastas ut ur OS

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella antidopningsbyrån Wada överväger att stänga av Kenya i fyra år eftersom dess nationella förbund inte kommit till rätta med friidrottsdopningen de senaste åren.

Det gör att landet riskerar att inte få delta i sommar-OS i Rio till sommaren.

– Det är inte längre ett hot, Wada överväger det verkligen seriöst, säger Kenyas OS-chef Kipchoge Keino, som hade många dueller med SVT Sports expert Anders Gärderud på 1970-talet, till AP.

– De anser att Kenya sopar dopningen under mattan. Nu måste kenyanska antidopningsmyndigheter, friidrottsförbundet och regeringen träffas omedelbart för att ta itu med den här frågan annars är vi i stora svårigheter. Det är verkligen så illa, säger Keino.

Han säger att Wada har frågat sig varför inte Kenya stängt av Joyce Zakary och Francisca Koki, två kenyanska löpare som åkte fast i dopningstest under VM i Peking i augusti. I september kom det fram att ytterligare två kenyanska friidrottare dopat sig.

En av de mest profilerade löparna som åkt fast är maratonstjärnan Rita Jeptoo, som förutom att ha vunnit i Stockholm, har tre segrare i Boston och två i Chicago. Hon åkte fast för bloddopningsmedlet Epo i september 2014 och stängdes av i två år.

Under de senaste tre åren har löparnationen haft runt 35 fall av dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.