Kim Amb. Foto: TT

Kim Ambs jakt på en OS-final: ”Det är en stor dröm”

Uppdaterad
Publicerad

I OS i London 2012 och i Rio 2016 var Kim Amb en och en halv meter från att ta sig till final i spjuttävlingen. I Tokyo vill han bryta den trenden.

– Först och främst vill jag ta mig till final. Det är en stor dröm, säger Kim Amb till SVT Sport.

Spjutkastaren Kim Amb kommer från ett halvår med bra träning men också en dåligt tajmad skada – bara en dryg månad innan OS.

– Jag hade en väldigt bra vinter med mycket bra träning. Men i början av juni gjorde jag illa axeln på en tävling. Så det har varit lite tufft och jag har inte kunnat kasta på det sättet som jag velat, säger Kim Amb till SVT Sport.

Efter känningen i axeln har det bara blivit tre kastpass för Amb, som under 2020 gjorde 21 kast över 80 meter.

– För min del kommer det svåra vara att hitta tajmingen, men det ska nog lösa sig, säger han.

Och visst skulle förberedelserna kunnat se bättre ut. Men för 30-åringen som just nu befinner sig på ett förläger i Fukuoka, är det bara att blicka framåt.

– Det är klart att jag hade önskat att det hade varit lite annorlunda. Att man hade kommit in med en superbra säsong i ryggen men så är inte läget och jag kan inte göra något åt det heller. Det är bara att ladda för fullt och göra det bästa av situationen, säger Amb.

Tredje OS

OS i Tokyo blir Kim Ambs tredje olympiska spel. I London 2012 och i Rio 2016 missade han final med 1,5 meters marginal. En trend som han nu hoppas bryta.

– Mitt mål är att ta mig till final. Sedan får jag lägga om fokuset efter det. Att vara i final hade varit jättestort, det är en stor dröm, säger han.

I spjuttävlingen ser Kim Amb en solklar favorit men att chanserna till medalj finns.

– Tysken Johannes Vetter har varit fantastisk och han har väl alla ögon på sig, men därefter är det ganska öppet, avslutar Amb.

Kim Amb kliver in i tävlingarna den 4 augusti då spjutkvalet inleds.

MER OS: OS-invigningar genom åren (23 juli)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer