Foto: TT Nyhetsbyrån

IAAF inför nya ”könsregler”: Superstjärnan tvingas till medicinering

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat meddelade IAAF i dag att de inför nya ”könsregler”. Regelverket förbjuder hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att tävla internationellt. Ett besked som nu tvingar dubbla OS-guldmedaljören på 800 meter, Caster Semenya, till medicinering.

Sydafrikanskan Semenya har extremt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, vilket kallas för att vara hyperandrogen.

Det anses ge aktiva för stora fördelar på lång sprint upp till medeldistanslöpning gentemot kvinnor med normalvärden.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe har tidigare jämfört detta med dopning:

– Allt testosteron, antingen naturligt förekommande eller konstgjort infört i kroppen, ger betydande prestationsförbättringar.

Semenya har den senaste tiden lagt ut olika ordspråk på Instagram. I samband med att IAAF:s besked kom under torsdagen var budskapet: ”Jag är 97 procent säker på att ni inte gillar mig, men jag är 100 procent likgiltig till detta”.

caster

Inför testosterongräns

Reglerna som nu införs innebär att de kvinnliga medeldistanslöpare som är hyperandrogena måste se till att sänka testosteronhalten för att få fortsätta att tävla internationellt.

– Ingen hyperandrogen friidrottare har fuskat, utan det handlar om att få rättvisa förhållanden i tävlingarna där framgång bestäms av talang, hängivenhet och hårt arbete i stället för andra bidragande faktorer, säger Coe i ett uttalande.

Löparna som berörs är de som springer 400 meter upp till 1609 meter (en engelsk mile), samt 400 meter häck och börjar gälla den 1 november i år.

Enligt IAAF:s nya regelverk måste dessa friidrottare uppfylla ett visst antal kriterier för att få tävla internationellt:

a) Hon måste enligt lag bli erkänd som kvinna eller intersexuell (eller likvärdigt)

b) Hon måste sänka sitt testosteronvärde i blodet till under fem (5) nmol/L under en kontinuerlig period på minst sex månader (till exempel med hjälp av hormonbehandling) och

c) Därefter måste hon behålla sitt testosteronvärde till under fem (5) nmol/L kontinuerligt (det vill säga om hon är i tävling eller utanför tävling) under den tid hon önskar vara berättigad att tävla.

Fakta: Caster Semenya och hyperandrogenism

OS-guld 800 meter, Rio de Janeiro 2016

OS-guld 800 meter, London 2012

VM-guld 800 meter 2017, 2011, 2009

VM-brons 1500 meter 2017

Kvinnor med förhöjda nivåer av testosteron, hyperandrogenism, tvingades från 2011 dämpa sina nivåer för att få vara med och tävla.

Före 2015 hade IAAF gränsvärden som gjorde att Semenya gick på medicinering.

Beslutet upphävdes av idrottens skiljenämnd Cas 2015, efter att den indiska sprintern Dutee Chand varit avstängd på grund av hyperandrogenism.

Efter att reglerna kring hyperandrogenism ändrades har sydafrikanskan Caster Semenya, som blev ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom som 18-åring, haft en remarkabel utveckling på 800 meter.

2016 totaldominerade hon och tog OS-guld i Rio de Janeiro.

Karolinska Institutets definition av hyperandrogenism:

”Ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.”

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.