Kramer satsar på trippel-liv: ”Har gått in i väggen några gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Idrott, arbete, studier: EM-silvermedaljören Andreas Kramer väljer allt på sin väg mot en gyllene framtid.

– Jag gillar att utmana mig själv på alla sätt och vis, säger Kramer till SVT Sport.

Andreas Kramer är den unga löparstjärnan som vägrar slå av på takten. Mitt i satsningen har han just inlett studier till maskiningenjör på Chalmers i Göteborg. Studier och idrott är inte helt ovanligt, men Andreas Kramer går ett steg längre. Sedan två år tillbaka jobbar han deltid på en bank i Göteborg. Kundkontakter, kreditkort, e-handel och fakturor lägger fokus långt från svettiga omklädningsrum och skitiga träningsskor.

– Jag tror det är bra att ha något annat, så att det inte bara blir löpning, säger Andreas Kramer.

Friidrotts-EM

Måste hinna vila

Han stod på EM-prispallen tillsammans med ettan och tvåan från fjolårets VM, vilket ger hisnande perspektiv inför VM nästa år och OS om två år. Men han får undvika att ta sig vatten över sitt värdefulla huvud.

– Jag är inte rädd för att köra på. Några gånger har jag verkligen gått in i väggen och jag tror att man måste känna på det ibland, att inte alltid vara på rätt sida och ha krafterna kvar, säger han.

Skador och sjukdomar är löparens största fiender, så den totala mixen – träning, jobb, studier – måste också inbegripa vila.

– Jag får se hur det funkar, jag får testa helt enkelt, säger Andreas Kramer om det mäktiga höstschemat.

Om du tjänade lika mycket pengar som en del fotbollsproffs, skulle du ändå jobba och studera?

– Jag kanske inte hade gjort allt samtidigt, men jag vill alltid ha en annan miljö än träningen, jag tror det är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet