Svenske 800-meterslöparen Andreas Kramer var när Fsiha vann guld i terräng-EM Foto: TT Nyhetsbyrån

Kramer: ”Svårt för förbund att stoppa dopning”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Kramer deltog i terräng-EM i december och firade Robel Fsihas guld på plats i Portugal.

Beskedet om landslagskamratens dopningsöverträdelse ställde dock allt på ända.

– Vi var jätteglada för guldet han tog men när det här kom i efterhand så blir det ju inte lika kul, säger 800-meterslöparen.

Nyheten om Robel Fsihas positiva dopningsprov kom bara dagar efter nyheten om att OS-bronsvinnaren i brottning, Jenny Fransson, ertappats med den anabola steroiden metyltestosteron i kroppen.

– Jag är förvånad över båda de fallen. Det är klart att det är två för mycket, det är inte bra för idrotten. Samtidigt kanske det är svårt för förbund att stoppa det helt. Det är alltid upp till en individ. Man kan arbeta emot det, så klart, men i slutändan är det alltid en individ som ska vara ansvarig, säger Andreas Kramer.

Firade guldet

Hur reagerade du på Fsiha-fallet när det blev känt?

– Väldigt tråkigt. Jag var med på terräng-EM och sprang lagstafetten. Vi var jätteglada för guldet han tog, så klart, men när det här kom i efterhand så blir det ju inte lika kul. Man vill ju hålla sig borta från dopning. Men jag kan inte göra så mycket mer än att tänka på mig själv.

Robel Fsiha har krävt att även få ett B-prov analyserat. Till Expressen har 23-åringen sagt att han inte har dopat sig medvetet och att han ”bara har ätit en medicintablett mot förkylning”.

Känner du besvikelse mot Fsiha eller väntar man med det tills det kommer mer information?

– Jag kan inte säga något om det fallet. Jag har bara läst någon artikel så jag kan inte riktigt uttala mig om det. Men det är klart att jag tycker att alla dopningsfall är tråkiga, säger Kramer.

SVT Sport förklarar: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.