Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Aregawi välkommen tillbaka till landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi är välkommen tillbaka till det svenska friidrottslandslaget. Det bestämde förbundet under ett styrelsemöte i dag. ”Med den bakgrund och information vi haft har vi varit trygga i beslutet, och styrelsen var helt enig”, säger Svensk Friidrotts ordförande Björn O. Nilsson till SVT Sport.

Under tisdagen hade Svensk friidrott styrelsemöte där det skulle bestämmas om landslagsavstängningen mot 26-åriga 1500-meterlöperskan Abeba Aregawi, tidigare misstänkt för dopning, skulle hävas eller ej – och nu har man kommit fram till att hon är välkommen tillbaka.

– Under hösten har hon uppfyllt de kriterier vi ställt på henne. Det är först och främst en antidopningsutbildning och ett prov, och vi har en bättre kommunikation gällande de idrottsliga bitarna, säger Nilsson.

– Det känns bra att ha tagit det här beslutet, och vi hoppas att Abeba får den energi som behövs för att komma tillbaka. Vi ska inte glömma att hon straffats ganska hårt i ett läge där hon var anklagad för något, som sedan drogs tillbaka.

Fri att tävla för landslaget

Hon är nu fri att tävla för landslaget igen, om hon uppfyller de idrottsliga kraven.

– Vi hoppas att det ska vara en sten som släpper från hennes axlar. Nästa steg är att hon måste visa att hon gör en idrottslig satsning, och kvala in till de landskamper och mästerskap som finns, säger Nilsson.

”Ska bli intressant att följa henne”

Senast Aregawi tävlade i landslaget var i Finnkampen 2015. Hon kommer inte vara med under inomhussäsongen 2017, enligt ett pressmeddelande.

Vad har hon gjort under hösten?

– Hon har tränat på en sparsam och blygsam nivå, och söker nu ny inspiration för att satsa, säger Nilsson.

– Vi får se hur hon reagerar på beslutet.

Aregawi-fallet

Visa

2016:

29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks ha dopat sig med hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté (SOK) drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt.

14 juli meddelar den svenska antidopningorganisationen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs. Hon frias därför att den internationella dopningsbyrån Wada höjt det tillåtna gränsvärdet för meldonium.

17 juli uppger Svenska friidrottsförbundet att Abeba Aregawi inte tas ut i OS-truppen.

2017:

17 januari bestämmer svenska friidrottsförbundet att häva avstängningen av Abeba Aregawi och hon är nu fri att tävla i landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer