Thobias Montler och Khaddi Sagnia hoppas på guld i EM i mars. Foto: Bildbyrån.

Längdhopp kan ge dubbla svenska guld på inne-EM

Uppdaterad
Publicerad

Både Khaddi Sagnia och Thobias Montler tillhörde topp tre i Europa förra säsongen.

Svenskarna har stora guldchanser när EM avgörs i mars.

– Jag kom tvåa på senaste inomhus-EM och vill inte bli sämre den här gången, säger Montler till SVT Sport.

Efter att friidrottens VM inomhus ställts in på grund av coronapandemin blir EM i Polen inomhussäsongens enda stora mästerskap. I längdhopp har Sverige stora medaljchanser på både dam- och herrsidan där såväl Khaddi Sagnia som Thobias Montler räknas till favoriterna.

Inte minst med tanke på att båda tränat bra och fått vara skadefria under hösten och vintern.

– Jag har blivit snabbare och ser verkligen fram emot att tävla igen, även om det alltid är lite pirrigt första tävlingen, säger Khaddi Sagnia.

Fokus på ansats

Just nu ligger fokus på ansatslöpningen. Där har hon tidigare haft problem men visade i somras en tydlig förbättring och höjde personbästat till 6.92.

När SVT Sport besökte de båda svenska längdstjärnorna i Friidrottens Hus i Göteborg hoppade Thobias Montler med hjälp av en låda så långt att han var nära att landa på andra sidan av hoppgropen.

– Vi har lådan för att hitta rätt känsla att trycka ner benet uppifrån och banka ner foten i avstampet. Man kommer mycket högre upp och därför blir det betydligt längre hopp, säger han.

”Har utvecklat det”

Montler gjorde säsongsdebut förra helgen med att springa 60 meter på 6.82, en sänkning av personbästat med tre hundradelar.

– Jag har utvecklat både styrka, snabbhet och elasticitet i hoppningen och tror att det ska märkas på resultaten, säger han.

Khaddi Sagnia hoppade också långt på träningen, men utan hjälp av låda. Hennes tränare Katrin Klaup mätte flera av hoppen och såg nöjd ut, men hon ville inte berätta hur långt det var.

– Katrin gillar att mäta, men jag vill inte veta efteråt. Det är tävlingarna som gäller och därför är det mycket viktigare för mig på träningen att hitta den goa känslan, säger Sagnia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.