Renaud Lavillenie har stått för en imponerande comeback efter den tunga tiden. Foto: Anthony Dibon/Icon Sport/Bildbyrån

Lavellnie inför OS: ”Det känns skönt att visa att jag är tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Renaud Lavellnie var länge det stora namnet i stavhopp. På senare år har sporten sett ett tronskifte, först till Sam Kendricks och nu till Armand Duplantis. I dag slog dock fransmannen Kendricks och ser sig själv som en stark utmanare i OS.
– Det känns skönt att visa att jag är tillbaka, säger Lavillenie till SVT Sport.

Armand Duplantis gjorde tre bra försök på nytt världsrekord och vann i Clermont efter att ha klarat 6.01. Bakom Duplantis på andraplatsen fanns ett välbekant namn: Renaud Lavillenie, som klarade 5.94 i sin egen tävling i hemstaden. Hoppet innebar en höjning av säsongsbästa med 14 cm och möttes med öronbedövande jubel inne i Maison du Sport i Clermont.

– Jag kan inte klaga på tävlingen i dag. Att jag hoppade 5.94 och kom tvåa bakom ”Mondo”, det är jag väldigt glad över. Som arrangör så är jag också väldigt nöjd. Det var en galen tävling i dag med sex killar över 5.80, det var underbart, säger Lavillenie till SVT Sport.

”Vi får inte glömma vad jag har gjort”

5.94 innebar att fransmannen slog Sam Kendricks som stannade på 5.85. Inför OS har favoritskapet av de flesta lagts på Duplantis men med Kendricks, den dubble världsmästaren, som utmanare. Renaud Lavillenie har innan tävlingen pratat ödmjukt om sina målsättningar inför Tokyo men i mixed zone efteråt blir fransmannen lite mer självsäker.

– Vi kan inte glömma vad jag har gjort. De två senaste OS har jag gjort rätt bra i från mig (Guld 2012, silver 2016, reds anm.). Mina största rivaler är Sam och ”Mondo” och de är tuffa men vi måste komma ihåg att stavhopp är slumpmässigt, vad som helst kan hända, säger Lavillenie till SVT Sport och fortsätter:

– Det är skönt att visa mina konkurrenter att jag är tillbaka på riktigt. Det har dröjt lång tid sedan Berlin (EM 2018 reds anm.) att vara tillbaka och hoppa bra. Men killarna känner mig och de vet vad jag är kapabel till.

ARKIV: Här ringer Lavillenie Duplantis och gratulerar:

Hoppas att världsrekordet slås i hemstaden

Armand Duplantis har haft en fantastiskt innesäsong och blir den första stavhopparen någonsin med fem raka inomhustävlingar över 6 meter. Det blev inget världsrekord i Clermont för ”Mondo” men Lavillenie har inte tappat hoppet om att världsrekordet ska slås i hemstaden.

– Det finns ingen anledning att han inte kommer tillbaka hit i framtiden. Jag vet inte hur högt han kommer ha tagit upp världsrekordet till nästa år men jag skulle älska om han satte ett världsrekord här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer