23-åriga Lisa Ring har gjort en kometkarriär. Foto: Bildbyrån

Leende Lisa med spring i benen

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än tre år från maratondebut till VM-klar för Londonmästerskapet.

23-åriga Lisa Ring är Sveriges senaste tillskott på långlöparscenen och har gjort en häftig resa, dessutom utan egen tränare.

Hon är handbolls- och fotbollstjejen som ledsnade på att vara beroende av andra och testade på löpningen. Sen dess är Linköpingsprofilen fast och har gjort en kometkarriär. Debutloppet på Vintermaran i november 2014 gav 3.12 i måltid, men framförallt ett sug på mer.

Ett drygt halvår senare sprang Lisa Ring sitt första Stockholm Marathon, tog sig under tre timmar med 2.57. Nu är hon plötsligt 20 minuter bättre och VM-kvalad till London efter ett ändå inte perfekt lopp i Barcelona.

Det senaste året har det hänt massor. Seger i Ultravasan 45 km, SM-guld på 10 km landsväg, SM-silver på årets Stockholm Marathon och tvåa i landslagsdebuten på bana, 10.000 meter i Danmark.

Kasam visar vägen

Hon har numera sin bas i Stockholm, pluggar till gymnastiklärare på GIH där hon också hittat stöd i sin utveckling. Författaren Antonovskys bok ”Hälsans mysterium” är en av hennes ledstjärnor i livet. Uttrycket Kasam (”känsla av sammanhang”) bär hon med sig i ett löparliv där musik, bilder, tankar och ett leende på läpparna är lika viktiga som lungor och hjärta.

– Jag tänker inte att jag gör en karriär, utan försöker bara njuta av att jag är här på mitt sätt, säger hon eftertänksamt.

En tjej som styr sitt liv med känslor, men samtidigt är strukturerad. Det märks när hon visar upp sin tankekarta med olika viktiga delar...”Lilsalöpning, Lisaliv med mera”. Något som än så länge inte har plats för en tränare. Hon vet vad hon villl.

Som att springa långt. Snart inleds fokus mot VM. Men i bakhuvudet finns också en liten tanke på ett ännu större mästerskap, i Tokyo 2020.

– Jag har kvalat in till London och jag kan kvala in även dit, säger Lisa Ring med ett leende som sig bör.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.