Linda Haglund har gått bort. 59 år gammal.

Linda Haglund död

Uppdaterad
Publicerad

Sprintlegendaren Linda Haglund är död. Hon avled i cancer i går och blev 59 år. ”Jag minns henne som en bra storasyster och en ambassadör för kvinnlig idrott”, säger brodern Jimmy Haglund till SVT Sport.

I måndags tvingades Haglund föras till sjukhuset i ambulans. Hon har sedan en tid tillbaka haft ont i ryggen och känt sig dålig.

– Vi trodde att det berodde på gamla skador och all träning. Men när det blev förvärrat i måndags åkte vi in till intensiven, säger Jimmy Haglund till SVT Sport och fortsätter:

– På måndag morgon orkade hon inte kliva upp. På sjukhuset konstaterade läkarna att hon hade cancer i stora delar av kroppen. Metastaser som slog ut andningen och blodcirkulationen. Till slut gick det inte att hålla henne vid liv. Hon somnade in mellan klockan 13 och 14 under lördagen, säger brodern.

Rekorden står sig än

På meritlistan finns tolv SM-guld, sju på 100 meter och fem på dubbla distansen. Hon blev Europamästare på 60 meter inomhus 1976, tvåa på utomhus-EM 1978 och OS-fyra 1980.

Haglund utsågs 1978 till ”Årets idrottskvinna” och blev tre år senare den första kvinnan att få Victoriastipendiet. Karriären fick ett abrupt slut när hon fälldes för dopning efter friidrotts-SM i Skövde 1981. Haglund blev frikänd av svenska friidrottsförbundet men aldrig av IAAF.

– Hon var en ambassadör för kvinnlig svensk idrott, det var ett av hennes största adelsmärken. Hon tog fram svensk idrott på en hög nivå som inte fanns tidigare. Hon slogs mycket för att kvinnor skulle vara lika mycket värda som männen. Och hon var väldigt stor internationellt men det är det många i Sverige som glömmer, säger Jimmy Haglund.

Hennes svenska rekord på 100 meter (11,16) och 200 meter (22,82) står sig fortfarande.

– När jag ser tiderna och att man kan placera in dem med medaljer även 2011 så känner jag att jag faktiskt tillhörde världseliten, sade Haglund i SVT-programmet Mästarnas Mästare för fyra år sedan.

”En av våra största”

Förre förbundskaptenen Stefan Olsson säger att Haglund hade en ”kort och explosiv karriär”.

– Hon var en av våra största friidrottare på 1970- och 1980-talet. Hon var vår kanske första kvinnliga internationella stjärna i modern tid, säger han till TT.

Haglunds make Houston McTear, en gång världsrekordhållare på 60 meter, gick bort i lungcancer i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer