Foto: BILDBYRÅN

Lindh: ”Tråkigt för de individer som kommer i kläm”

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya kommer att tvingas till medicinering för att få tävla internationellt som följd av IAAF:s nya ”könsregler”.

– Det är såklart tråkigt för de individer som kommer i kläm, säger Lovisa Lindh till SVT Sport.

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, meddelade i dag att de inför nya ”könsregler”. Det nya regelverket förbjuder hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att tävla internationellt och tvingar den dubbla OS-guldmedaljören på 800 meter, Caster Semenya, till medicinering.

Semenya har väldigt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, något som kallas att vara hyperandrogen. Det anses ge tävlande för stor fördel på lång sprint upp till medeldistanslöpning gentemot tävlande med normalvärden.

En av dessa tävlande med normalvärden är svenska medeldistanslöparen Lovisa Lindh. Hon tävlar regelbundet mot Semenya och nyheten har även nått svenskan.

– Det är såklart tråkigt för de individer som kommer i kläm i denna sakfråga, man jag förutsätter att de som fattar beslut i frågan är insatta och fattar ett beslut som värnar om en rättvis idrott utifrån de spelregler som finns, skriver hon i ett mejl till SVT Sport.

De nya reglerna innebär att de kvinnliga medeldistanslöpare som är hyperandrogena måste sänka sin testosteronhalt för att få tävla internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.