Haile Gebrselassie. Foto: Bildbyrån

Löparlegendarens kritik mot nya Diamond League – ”Slår hårt mot Östafrika”

Publicerad

Igår berättade det internationella friidrottsförbundet, IAAF, att man gör om Diamond League till säsongen 2020. En av förändringarna är att man tar bort 5000 meter och därmed kommer den längsta löpdistansen att vara 3000 meter.
– Det är ett sorgligt beslut som kommer att slå oproportionerligt hårt mot Etiopien, Kenya och hela Östafrika, säger löparlegendaren Haile Gebrselassie till Reuters.

Etiopien och Kenya har länge dominerat långdistanslöpningen och Haile Gebrselassie är en av de bästa genom tiderna. Han menar att förändringarna inte är rättvisa mot Etiopien och Kenya som friidrottsnationer.

– När de som bestämmer behöver göra allt de kan för att förbättra friidrottens rykte så tar man ett beslut som är tragiskt och orättvist, säger 45-åringen som tagit två OS-guld och fyra VM-guld.

Han tror också att beslutet kommer att slå mot Diamond Leagues popularitet.

– Tävlingens prestige kommer också att påverkas. Medel- och långdistanstävlingarna var bland höjdpunkterna då jag, Kenenisa (Bekele) och andra tävlade. Det kommer att beröva supportrar möjligheten att se några av världens bästa idrottare, säger Gebrselassie.

En annan av förändringarna var att man ska gå ner från 14 till 12 galor. En av de galor som riskerar uteslutas är Bauhaus-galan i Stockholm.

Årets Diamond League-säsong inleds i Doha, Qatar, 3 maj. Där kommer även VM att avgöras 28 september till 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer