En lycklig Lovisa Lindh. Foto: Bildbyrån

Nytt svenskt rekord av Lovisa Lindh

Uppdaterad
Publicerad

Lovisa Lindh krossade det svenska rekordet på 1 000 meter. På friidrottens GP i Slottsskogen under fredagskvällen slog hon Maria Akrakas svenska rekord rejält, på tiden 2.36,00. ”Så himla roligt”, säger Lovisa Lindh till SVT Sport.

EM-brons i lördags, OS-uttagen i onsdags och dessutom guld i lag-SM. Som om inte det vore nog kröntes Lovisa Lindhs vecka med ett nytt svenskt rekord på 1 000 meter.

– Herregud, vilken vecka. Helt otroligt, det kändes perfekt, pricken över i:et efter veckan som varit. Så himla roligt, säger Lindh till SVT Sport.

– Jag skulle lägga mig trea, fyra, nåt sånt, för att det var många bra löpare med. Sen bara försöka köra allt jag hade sista 200, säger hon om loppet.

– Jag kände mig väldigt, väldigt stark sista varvet. Det var gött att känna det, och hemmapubliken hela upploppet. Magiskt.

Slog 22 år gammalt rekord

Maria Akrakas svenska rekord från 1994 på tiden 2.38,70 är som bortblåst. Lovisa Lindh sprang in i mål två sekunder snabbare i tävlingen efter EM-bronset i Amsterdam.

Rekordet innebär också ett extra klirr i kassan. 100 000 kronor rikare Sveriges nya rekordinnehavare på 1 000 meter. Arrangören för tävlingen använde nämligen pengabonusen som ett lockbete för alla rekordjagare.

Akraka nu trea i historien

Det var inte bara Lovisa Lindh som slog Maria Akrakas rekord från 1994. Även Anna Silvander, tävlandes för IFK Lidingö, sprang in under tiden 2.38,70. Hon noterades nämligen för personbästa på 2.37,78.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.