Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Melwin Lycke Holm vann SM – efter första rekordet på två år

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hoppade Melwin Lycke Holm, då blott 15 år, 2,17.

Sedan har han inte hoppat högre – förrän i dag.

Men vid SM i Norrköping blev det guld, och ett efterlängtat 2,18-hopp.

– Det betyder väldigt mycket, säger han.

Melwin Lycke Holm tog ett överlägset SM-guld, då han hoppade hela tolv centimeter högre än trion som fick dela på silvret (Oliver Ericsson-Sotterman, Emil Uhlin och Simon Wiklund).

Redan när han klarade 2,09 var guldet klart. Därefter begärde han upp ribban på 2,14, vilket han klarade i första försöket.

”Varit en jobbig grej”

Därefter var det dags för höjden han haft problem med i nästan två år: 2.18.

– Det har faktiskt varit en jobbig grej. Jag har varit den där unga och lovande hopparen, men har ändå inte ”persat” på två år. Så jag har fått kriga mentalt, säger Lycke-Holm, som valde bort junior-VM till förmån för SM, till SVT Sport.

Nuddade ribban

Efter två misslyckade försök var det nog en del som trodde att 2.18-spöket skulle finnas kvar.

Men trots att han nuddade ribban låg den kvar, och lyckan när Lycke-Holm insåg att den skulle göra det gick inte att ta miste på. Han jublade, knöt näven och slet loss linnet innan han höjde armen och bugade i en sergergest.

– Det är klart att det betyder väldigt mycket, sade han efteråt, innan han fick frågan om han tror att det blir en ”ketchupeffekt” nu när 2,18-spöket är bortskrämt, så att 2,20 kanske kommer som ett brev på posten:

– Jag hoppas verkligen på det. Jag har ju höjt mig i allt annat, så det är bara höjdhoppet jag väntat på.

Resultat

Höjd

1) Melwin Lycke Holm, Kil, 2,18, 2) Oliver Ericsson-Sotterman, Uppsala, Simon Wiklund, Mölndal, och Emil Uhlin, Falun, alla 2,06 5) Albin Eriksson, Tyresö, 2,06.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.