Mo Farah under ett träningspass i Richmond Park i London. Foto: Bildbyrån

Mo Farah ser fördelar med uppskjutet OS: ”Ger mig ett år till”

Uppdaterad
Publicerad

Både 2012 och 2016 vann Mo Farah OS-guld på både 5 000 och 10 000 meter. I Tokyo är planen att fokusera på enbart den längre distansen – och nu ser han fördelar med att spelen skjutits upp ett år.

– Det ger mig ett år att springa fler tävlingslopp och sedan komma till OS, säger britten till Reuters.

Mo Farah jagar sitt tredje raka OS-guld på 10 000 meter. I juli nästa år, när planen är att OS ska genomföras, kommer han att vara 38 år.

Under coronapandemin har han fått hitta nya sätt att träna.

– I träningstermer har det definitivt påverkat eftersom man inte kan träna, man kan inte gå till gymmet, man kan inte tävla, man kan inte göra många av de saker man brukar göra, säger Mo Farah som bland annat tränat ensam i Richmond Park i London i veckan.

Har tränat mycket på löpband

37-åringen, som också har sex VM-guld, har annars sprungit mycket på löpband inomhus senaste veckorna och betonar att han trots allt är lyckligt lottad.

– Samtidigt är många människor i mycket värre situation än vi, folk kan inte komma ut ur sina hus, singelföräldrar eller barn i små lägenheter. Jag är glad att jag är en av de människor som har lite mer utrymme.

Förutom den mentala prövning som coronaretriktionerna och ett uppskjutet OS har inneburit, har Mo Farah haft en tuff tid då hans tränare Neil Black gick bort i mitten av april.

”Ända sedan jag var 14 år stöttade Neil min karriär. Mitt hjärta har gått sönder. Jag hade inte kommit dit jag nådde utan Neil Black. Ingen kände mig lika bra som honom”, skrev Farah på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.