Neil Black, till vänster, och Mo Farah inför en Diamond League-tävling i Birmingham 2015. Foto: Bildbyrån.

Mo Farahs tränare död: ”Mitt hjärta har gått sönder”

Uppdaterad
Publicerad

Mo Farahs tränare Neil Black gick hastigt bort under helgen.

– Mitt hjärta har gått sönder, säger Farah.

Black tränade Farah i flera omgångar och har även haft ett tätt samarbete med flera av de största brittiska stjärnorna sedan 1990-talet. Sally Gunnell, Linford Christie, Colin Jackson, Jonathan Edwards och Jessica Ennis är några av de aktiva som nådde världsrykte som Black samarbetat med.

Han var en av de högsta cheferna på det brittiska friidrottsförbundet från 2012 till 2019 då han klev av efter en BBC-granskning som visade att Black hade en koppling till den dopningsavstängde tränaren Alberto Salazar, som ledde Farah till de fyra OS-gulden 2012 och 2016.

Blev Farahs tränare efter Salazar

Sedan förra året, efter att Salazar stängdes av i fyra år för dopningsbrott, blev Black åter tränare för Farah.

”Ända sedan jag var 14 år stöttade Neil min karriär. Mitt hjärta har gått sönder. Jag hade inte kommit dit jag nådde utan Neil Black. Ingen kände mig lika bra som honom”, skriver Farah på Twitter.

Farah gick över till maraton efter dubbla OS-guld på 5000 och 10000 meter vid OS 2012 och 2016. Men i början av året berättade han att han åter skulle göra en satsning mot 10000 meter vid OS i Tokyo.

I och med att OS skjutits upp ett år kommer Farah att vara 38 vid mästerskapen 2021. Farah har aldrig åkt fast i ett dopningstest och är inte anklagad för något.

Det har inte kommit några uppgifter kring Blacks dödsorsak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.