Thobias Montler föredrar det vanliga systemet för att kora längdvinnare. Foto: Bildbyrån

Nytt längdformat i Stockholm – Montler: ”Föredrar det vanliga”

Uppdaterad
Publicerad

Längdhoppet på Diamond League-galan i Stockholm kommer att avgöras genom en minifinal i den sjätte omgången. Den svenske stjärnan Thobias Montler är tveksam.
– Jag föredrar helt klart det vanliga systemet, säger han till SVT Sport.

I det nya formatet hoppar alla fem hopp och sedan går de tre bästa vidare till den sjätte omgången. Den som hoppar längst i sitt sjätte hopp vinner sedan tävlingen, oavsett vem som har hoppat längst innan dess.

Om någon sätter någon form av rekord i omgång 1–5 så får de räkna sitt rekordresultat, men behöver alltså inte vinna tävlingen.

– Tävlingsformen premierar den som har förmåga att prestera när det verkligen gäller och vi tror att det blir mer spännande att följa längdhoppet när vi på förhand vet att det är de tre sista hoppen som kommer att avgöra tävlingen, säger vd:n för Diamond League Petr Stastny i ett pressmeddelande.

Thobias Montler tror inte på några jättehopp då tävlingen ska avgöras i den sjätte omgången.

– Man får ju fram vinnaren på sista hoppet och det tycker jag inte om för då vågar man ju inte satsa. Om man gör ett övertramp så är man ju körd.

Hur tänker du inför tävlingen?

– Jag kommer behöva prata med min tränare Yannick Tregaro om hur vi ska lägga upp det. Men det blir väl ändå att man gör ungefär som vanligt. Man får ju ha lite säkerhetsmarginal på sista hoppet och kanske backa en halv fot extra. Sedan går man för det, säger Montler.

Svensken, som i söndags tog SM-guld med ett hopp som mätte 8,15 meter, förstår ändå att man testar nytt.

– Om publiken tycker det är roligare så är det något man får kolla på, men jag vet inte hur de ser på det. Jag köper att man vill testa nya tekniker och sådant inför vissa galor, men till mästerskap är jag inte helt där, säger han.

På Diamond League-galan i Stockholm möter Montler bland andra Kristian Pulli, som satte finländskt rekord på 8,27 tidigare i år, och den meriterade sydafrikanen Ruswahl Samaai. Svensken går för seger.

– Absolut, det är det man går in för. Sedan fick jag precis se motståndet och det är ju bra. Men det är bara kul att det är bra motstånd. Det gör att man blir mer taggad, säger han.

KLIPP: Montlers SM-rekord – 8,15 meter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SM-rekord av Montler efter drömöppning - 8,15 Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer