Montler vidare till längdfinal

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Thobias Montler är klar för VM-final. Blygsamma 7,92 räckte till en finalplats i VM-debuten.

– Det alltid så nervöst, men det är jättenajs. Jag trodde hela kvalet skulle vara på en högre nivå, säger hans tränare Yannick Tregaro till SVT.

Thobias Montler inledde VM-debuten med ett hopp på blyga 7,92. Hoppet hade mer att önska då han hade många centimeter kvar fram till plankan.

– Vi vill att han fokuserar på att trycka på och inte så mycket på var han träffar på plankan. Men man kan inte ge bort 18 centimeter på plankan, det är för mycket, säger Tregaro.

Friidrotts-VM

”Gillar hans sista hopp”

Montler, som i maj satte ett personbästa på 8,22, fick till ett sista hopp som såg ut att vara långt. Men den röda flaggan kom upp då Montler denna gången istället gjorde ett övertramp.

– Jag gillar hans sista hopp. Han kommer upp bättre och drev på bättre. Nu är det i morgon som gäller.

7,92 var länge ett av kvalets bästa hopp men allt eftersom rasade Montler ner i tabellen. Det blev en spännande väntan men tillslut räckte det alltså till final som den nionde bästa tiden. 12 går till final.

– Det alltid så nervöst, men det är jättenajs. Jag trodde hela kvalet skulle vara på en högre nivå med fler som hoppar längre, säger Tregaro.

”Bara att gå in och ha roligt”

– Det var en positivt känsla i dag. Det sista hoppet kändes riktigt bra men det var lite övertramp. Jag fick med mig farten och blev inte lika sittande inför hoppet som i de andra. Får jag med sådana hopp i morgon kan det bli bra. Det är bara att gå in och köra nu, säger Montler till SVT.

Världsmästaren från inomhus, Juan Miguel Echevarría, var den enda som fick till ett hopp över kvalgränsen på 8,15, när han hoppade 8,40. Finalen väntar redan i morgon, där allting kan hända.

– Det är egentligen inte någon som sticker ut så det är bara att gå in och köra och ha roligt där inne, säger Montler.

Tregaro tror att det finns ännu mer att hämta ur Montler i morgon.

– Han har alltid varit en tävlingsmänniska där han lyckas i kvalet men det är inte då han plockar ut det bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet