Mustafa Mohamed redo ta sista OS-chansen – men David Nilsson missar kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Både David Nilsson och Mustafa Mohamed har klarat den internationella OS-kvalgränsen till maraton – men inte SOK:s gräns.

På söndag arrangeras en tävling i Nederländerna där tanken var att båda skulle göra ett sista försök att klara kvalgränsen.

Men bara Mohamed kommer till start.

Anledningen: Nilsson drabbades av en parasit i Djibouti och blev rejält sjuk.

– Jag hoppas att det här ska räcka till OS. Jag kommer hit och presterar väldigt bra i värmen och slår européer som gjort under 61 minuter med flera minuter.

Så sade David Nilsson när han slutade fyra i Djiboutis halvmarathon i början av mars, där han sprang i mål på 1.04.06 – mindre än en minut bakom den brittiske megastjärnan Mo Farah.

Tokyo 2020

”Nära att inte vara kul”

Men efter hemkomsten till Sverige blev han sjuk och lades in på sjukhus, där han blev kvar i fem dagar efter att det konstaterats att han ådragit sig en parasit under Afrika-vistelsen.

Förra veckan var han tillbaka i löparspåren hemma i Gustavsberg utanför Stockholm, och kunde då konstatera att det lär dröja innan han kan vara tillbaka i form.

– Det känns ju som att man springer i en annan människas kropp. Det är väldigt nära att inte vara kul över huvud taget, sade han, och fortsatte lite senare:

– Jag hade en vision att om det skulle vara som en vanlig feber, så om bara den skulle släppa och levervärdena skulle gå tillbaka så skulle jag fit for fight, som efter en vanlig influensa. Men nu fattar jag att det kommer vara trögt.

Två svenskar till start

Sjukdomsfallet innebär att han missar söndagens marathontävling i Nederländerna, som hade varit den sista chansen att klara SOK:s nomineringsgräns (2.08.00) till maratonloppet i sommarens OS. Men två svenskar kommer ändå till start: Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm.

För Mohamed, som tidigare tävlat i två OS på 3000 meter hinder, är det mest troligt den sista chansen att nå OS.

– Det borde vara sista chansen, jag är ju 42 år, säger han med ett skratt.

”Är svårt”

För att han ska nå OS krävs dock något exceptionellt. SOK:s nomineringsgräns är alltså 2.08.00, 3.30 snabbare än den internationella kvalgränsen, och över två minuter snabbare än Mohmeds svenska rekord på 2.10.03.

– Det är svårt. Två minuter låter lite, men om man redan ligger på max, och sen ska förbättra sig ytterligare två minuter... Om man inte har fått ut allt och inte haft optimala förhållanden så kan man få ut två minuter med väder och sånt. Men jag tyckte att jag hade bra förhållanden när jag sprang 2.10, så det är svårt att hitta var man ska ta två minuter ytterligare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet