Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska stjärnor kan missa Stockholms DL-gala

Uppdaterad
Publicerad

Den ena stjärnan efter den andra tackar ja till att delta i Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Men galan kan däremot gå miste om norsk stjärnglans.

– Ett normalt år hade det inte varit några konstigheter alls, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Den 23 augusti hålls den andra deltävlingen av Diamond League på Stadion i Stockholm. I startfältet finns från svenskt håll Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Erika Kinsey och Daniel Ståhl för att nämna några.

Bland de internationella deltagarna har sedan tidigare flera starka 800-meterslöpare presenterats. Här finns bland annat världsmästaren på både dam- och herrsidan, Halima Nakaayi, Uganda, och Donovan Brazier från USA.

Hög klass på höjdhoppet

I höjdhoppstävlingen kommer Sofie Skoog och Erika Kinsey ställas mot bästa tänkbara motstånd i form av den ukrainska duon, tvåa respektive fyra på VM i Doha 2019, Jaroslava Mahutjich och Julija Levtjenko.

– Vi kommer få bra toppar på damhöjden. Erika hoppade bra här nyligen i Sollentuna, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Men galan kan dock komma att bli utan norsk stjärnglans i form av häcklöparen Karsten Warholm samt Ingebrigtsen-bröderna Jakob, Filip och Henrik.

Orsaken är att 18 av Sveriges regioner är rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i grannlandet utan karantänsplikt. Kravet på karantän gäller också norrmän som reser till någon av de berörda regionerna. Även om det dröjer några dagar innan reglerna träder i kraft, avråder norska regeringen från resor till Sverige redan nu.

Följer utvecklingen

De norska löparna ska tävla på DL-galan i Monaco under fredagskvällen, men eftersom även furstendömet är rödlistat i Norge kommer de behöva sitta i karantän tio dagar när de återvänder till hemlandet.

Kowalski följer utvecklingen noggrant.

– Vi vet att det finns intresse för att tävla. Men vi kommer gå ut med information när vi vet hur det blir. Han (Warholm) tävlar på 400 meter häck i Monaco i kväll och vi får se sen när han har tävlat. Jag vill avvakta med att säga något innan vi vet. Ett normalt år hade det inte varit några konstigheter alls. Men vi ser hur Norge ena dagen öppnar gränsen mot Värmland och andra dagen stänger den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.