Foto: TT Nyhetsbyrån

Norskt VM-guld under EM i Amsterdam

Uppdaterad
Publicerad

Norske gångaren Trond Nymark har fått upprättelse. Den i dag 39-årige norrmannen fick i går ta emot den guldmedalj han vann på 50 kilometer gång vid Berlin-VM 2009.

”Det är klart att det är väldigt mycket känslor”, säger Nymark till norska NRK.

Det är sju år sedan han passerade mållinjen bakom ryske Sergej Kirdjapkin – som senare testade positivt för dopning.

Ryssen fråntogs guldmedaljen och vid en ceremoni i Amsterdam i går hängde medaljen runt Nymarks hals.

Friidrotts-EM

”Detta jag tränade för”

Norrmannen var märkbart tagen av stunden och grät vid ceremonin.

– Det var väldigt speciellt. Det var detta jag tränade för i alla år. Att stå på pallen och få höra nationalsången. Nu har jag fått bevisat att jag var bäst. Det har jag vetat ett tag nu, och att få det här erkännandet är väldigt fint. Det är klart att det är väldigt mycket känslor just nu, säger Nymark till norska NRK.

”Går att se framåt”

Han är hoppfull om att detta kan innebära slutet på användandet av dopningspreparat inom idrotten.

– Jag hoppas att detta är startskottet till en renare idrott. Det som har hänt kan vi inte göra något åt. Men det går se framåt och hoppas att de som tränar och tävlar på ett ärligt sätt vet att när de ställer sig vid startskottet så är det på lika villkor. Så har det definitivt inte varit under min karriär de sista åren, säger Nymark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet