Nya banan förvirrade i Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Den nya banan i Stockholm Marathon skapade förvirring.

200 löpare sprang fel väg och därmed inte hela distansen.

Och motionärer tvingades stanna för att släppa fram eliten när deras vägar korsades.

Drygt 200 löpare fick en oväntat bra tid i Stockholm Marathon på lördagen. Det berodde inte på att de gjorde sitt livs lopp utan på att den nya banan inte var tillräckligt avgränsad och utmärkt.

På Hornsgatan, vid cirka 26 kilometer, var det många som sökte sig till skuggan och hamnade då utanför den avgränsade banan. När loppet sedan svängde av på Torkel Knutssonsgatan missade löparna det och fortsatte istället rakt fram, tillsammans med de löpare som sprang på Hornsgatan för andra gången.

Stockholm Marathon

För löparna som sprang fel blev loppet sex kilometer kortare.

”Stor skandal”

– Avspärrningstejpen var borta och det fanns inga vakter som höll koll. Jag och en grupp på tio personer till sökte oss bara till skuggan. Vi trodde att vi sprang rätt, säger Tomas Hörnquist, en av dem som sprang fel, till Aftonbladet.

– Det är en stor skandal och får inte hända på ett så stort lopp som Stockholm Marathon, fortsätter han.

David Fridell, kommunikationsansvarig för Stockholm Marathon, säger till Aftonbladet att de som sprungit fel kan komma att kompenseras.

Fler problem längs banan

När elitlöparna sprang på Sturegatan på väg mot målet på Stockholm stadion korsade de Valhallavägen där motionärer fortfarande var i början av sitt lopp. Motionärerna tvingades då stanna för att släppa fram eliten.

– Det här var inte riktigt genomtänkt. Motionärerna skulle ha sprungit klart när täten kom, sa en av funktionärerna på plats till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet