Nya uppgifter kring Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en månad till inomhus-VM i friidrott framkommer nu nya uppgifter i Skatteverkets utredning kring Abeba Aregawi.

Den svenska friidrottsstjärnan ska enligt Expressen bland annat ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap. Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt.

– Det finns en förtroendebit i det här som vi inom idrotten värdesätter ganska högt, att man har förtroende och tillit till varandra. Det kan jag känna har naggats lite i kanten även om vi måste lyssna på Abeba för att få en samlad bedömning, säger friidrottens generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport och fortsätter:

– Förbundskapten Karin Torneklint är närmast de aktiva, men det är ju när det gäller träning och läget inför landskamper och mästerskap. Deras privata situation är inte vårt första uppdrag.

 Vad sker härnäst från förbundets sida?

– Vi ska försöka träffa henne för att få hennes version, vi får se när det kan bli lämpligt.

Hammarbys chefstränare Per Synnerman som fått lämna klubben är kritisk och kallar hennes tid i Sverige för ”ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott”.

– De (friidrottsförbundet) har kanske inte vetat allt men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt och i slutändan har vi bara förlorare, säger han till expressen.se.

Tidningen har sökt ut Abeba Aregawi utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer