Andreas Almgren slog svenskt inomhusrekord på 3000 meter. Foto: Bildbyrån.

Nytt svenskt rekord inomhus av Andreas Almgren – eller?

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren har satt nytt svenskt inomhusrekord på 3000 meter.

Han slog det 23 år gamla rekordet med nästan sju sekunder.

Men precis som i fjol – då skoreglerna kan ha snuvat honom på rekordet – riskerar hans rekord att inte godkänns.

Anledningen nu: Trasig tidtagning.

För knappt ett år sedan sprang Andreas Almgren 3000 meter på tiden 7.48,34, en tid som var en tiiondel bättre än Kent Claessons rekord från 1997.

Men det råder fortfarande oklarhet kring om det rekordet ska bli officellt, eftersom han sprang i skor med för tjocka sulor.

Överraskande för honom själv

I dag – i Sollentuna – sprang han ännu snabbare. Han sprang då på 7.41,6 vid en tävling i Sollentuna – en tid han inte ens själv hade räknat med.

– Nej, den här tiden hade jag faktiskt inte väntat mig. Jag sprang ju 7.48 förra vintern och visste ju att alla pass jag gjort innan har ju varit bättre än inför den tävlingen. Så jag trodde ju att jag skulle kunna få några sekunder till, säger han, och lägger till:

– Men att jag skulle soloköra sju sekunder bättre, det hade jag inte trott.

Vad kände du när du gick i mål och fick veta hur pass bra tiden var?

– Det är ju väldigt kul! Som löpare är det ju otroligt mycket slit i bakgrunden. Det är ju väldigt kul att få ett sånt här kvittor. Jag har ju inte sprungit ett seniormästerskap på nästan fem år.

– Nu känner jag ju att jag kan ju faktiskt hävda mig på ett inomhus-EM, så det är ju ett väldigt skönt kvitto.

”Ska alltid vara lite småstrul”

Ett litet smolk i glädjebägaren var dock att den elektroniska tidtagningen inte fungerade, vilket gjorde att tiden togs med ett manuellt tidtagarur. Det gör att han inte är säker på att rekordet kommer att bli officiellt.

– Jag är ju van vid att ha lite tvkesamma rekord, som med skorna förra vintern. Det ska alltid vara lite småstrul, säger han med ett skratt.

Hur skulle det kännas om du skulle snuvas på detta rekord och det inte blir officiellt?

– På något sätt vet jag ju ändå hur bra jag är. Manuell tidtagning kan väl skilja max någon tiondel om man inte ”tajmar” rätt. Och jag tycker ju aldrig att jag har varit en bra frontlöpare, så om jag bara skulle få chansen i ett riktigt bra lopp så tror jag att jag skulle kunna spetsa tiden ännu mer.

– Men det är klart att jag vill ha rekordet, jag tycker att jag har gjort mig förtjänt av det.

Kan godkännas

När SVT Sport är i kontakt med Svenska friidrottförbundets tävlingsansvarige Daniel Bergin visar det dock sig att det finns goda möjligheter att rekordet kan bli officiellt. Det är bara på distanser upp till 800 meter som det är krav på elektronisk tidtagning. På sträckor över 800 meter är manuell tidtagning godkänt för rekord, om eltidtagningen ej fungerat och övriga förutsättningar varit godkända.

– Men jag vet för lite om tävlingen för att säga säkert om rekordet kan godkänas, säger Bergin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.