Det var då det. Kenyanskan Jemina Sumgong vann OS-guld på maraton, men har nu fällts för dopning. Foto: Bildbyrån

OS-mästare EPO-dopad

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiska mästarinnan Jemina Sumgong från Kenya har blivit avstängd fyra år för att ha använt bloddopning, så kallad EPO.

Sumgongs avstängning meddelades idag av den kenyanska antidopningsbyrån. Sumgong, som tog OS-guld i maraton i Rio förra året, avslöjades efter ett test den 28 februari i år, och ville själv inte följa upp med ett B-prov.

Hon har själv sagt att hon sökt vård på ett sjukhus i Kenya på grund av ett missfall, och då ska ha fått en blodtransfusion och andra okända mediciner av en hittills oidentifierad läkare, enligt AP.

Den kenyanska antidopningsbyrån avvisade förklaringarna eftersom Jemina Sumgong inte kunde visa upp några dokument kring sin vistelse på sjukhuset. Sumgong blev i fjol den första kenyanska kvinnan att vinna OS-guld i maraton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet