Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez skyllde sin dopningsdom på kontaminerade tacos, nu erkänner hon sin lögn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dopad erkänner lögn om steroidtacos

Uppdaterad
Publicerad

Maria Guadalupe ”Lupita” Gonzalez, mexikansk OS-medaljör i gång, fick avslag på sitt överklagande mot dopningsavstängningen på fyra år. Hon står nu dessutom anklagad för att ha fabricerat bevis. Hon ljög om att ha fått i sig anabola steroider när hon åt tacos.

Lupita Gonzalez vann silver i 20 km gång vid OS i Rio de Janeiro 2016.

Två år senare testades hon positivt för den anabola steroiden Trenbolone och skyllde då på att hon råkat få i sig kontaminerat kött då steroider används vid boskapsuppfödning i Mexiko.

I en inlaga vittnade hon falskt att köttet hon ätit innehållit steroider i ett försök att slippa straff. Det är möjligt om man kan bevisa att man fått i sig preparaten med maten.

Nu erkänner hon att hon ljög och presenterade och litade på fabricerade dokument, i en ursäkt till den internationella skiljedomstolen, CAS.

Får behålla medaljer

Det internationella friidrottsförbundets antidopingorgan, AIU, som dömer i dopningsärenden, har nu beslutat att slå fast fyra års avstäning för Gonzalez och dessutom inleda en undersökning om ytterligare straff för lögnerna och fabrikationer av falska bevis.

Lupota Gonzalez kommer, trots dopningsstraffet, att få behålla såväl OS-silvermadaljen från 2016 som silvermedaljen från VM i London 2017.

KLIPP: Jenny Fransson stängs av fyra år (25 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.