Paris Marathon, 2022 och franska revolutionen 1789.

Paris OS-maraton i franska revolutionens spår

Uppdaterad
Publicerad

OS-maraton i Paris kommer att följa i den franska revolutionens spår. Man kommer att ha bansträckningen mellan Paris och Versailles och tillbaka. Där ägde den marsch som tände gnistan till revolutionen 1789 rum.

Det var framför allt kvinnor som gick det stora tåget mot det kungliga slottet Versailles för att protestera mot de höga brödpriserna. Kungen Ludvig XVI tvingades med till Paris av de tusentals uppretade kvinnorna.

– Paris är platsen för revolution, det är en revolutionär stad så den här bansträckningen har betydelse, säger Valerie Pecresse som är chef för stor-Paris, Ile de France, enligt Reuters.

För första gången sedan maraton infördes för damer 1984 kommer damerna att avsluta och springa en dag efter herrarna, 10 och 11 augusti. Banan kommer att vara kuperad och mycket krävande – så räkna inte med några rekord.

”Kvinnorna först”

– Kvinnorna först. Vi vill fira kvinnorna, säger Paris borgmästare Anne Hidalgo.

Nytänkandet genomsyrar upplägget av spelen i Paris 2024.

– Vi vill ge ett djupare innehåll till våra tävlingar och att välja den här banan var ett bra sätt att visa det på. Vi vill verkligen göra något nytt och annorlunda säger, Paris OS-chef Tony Estanguet.

Den dubble OS-mästaren Eliud Kipchoge satte nyligen världsrekord i Berlin med 2.01.09. I Paris 2024 kommer han att vara 39 år men ser inga hinder.

– Att få springa på en så historisk plats och all den symbolism den ger uttryck för kommer att bli en unik upplevelse, säger kenyanen.

Kipchoge om nya världsrekordet i maraton:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.