Peres Jepchirchir satte nytt världsrekord i halvmaraton i Prag. Foto: Adidas

Peres Jepchirchir satte nytt världsrekord i halvmaraton

Uppdaterad
Publicerad

Peres Jepchirchir.

Det är namnet på den senaste världsrekordhållaren.

Kenyanskan satte i dag nytt världsrekord i halvmaratonlopp för enbart kvinnor, då hon vann tävlingen RunCzech på tiden 1.05,34.

– Jag är väldigt glad och stolt, säger hon.

Banan i den tjeckiska huvudstaden Prag var lagd för att kunna ge en segertid under det tidigare världsrekordet på 1.06,11 – en tid som etiopiskan Netsanet Gudeta noterade vid halvmaraton-VM 2018.

Så blev det också. Snabbast av alla i det starka startfältet var den 26-åriga kenyanskan Perers Jepchirchir, som alltså gick i mål på tiden 1.05,34.

”Glad och stolt”

Men det nya världsrekordet var inte lika bra som hon själv hade siktat på.

– Jag hade tänkt mig en tid under under 1.05, sade hon i tjeckisk tv efter loppet, enligt sajten sport.cz, men var ändå lycklig:

– Jag är väldigt glad och stolt. Det var svårt att springa ensam så länge.

Världsrekordet är alltså i lopp där det bara deltar kvinnor. Damrekordet i halvmaratonlopp där både män och kvinnor springer lyder 1.04,31 och sattes av Etiopiens Ababel Yeshaneh i februari.

KLIPP: Hassan krossade världsrekord på Diamond League-gala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.