Perseus Karlströms succéår föder VM-drömmar

Uppdaterad
Publicerad

Gångaren Perseus Karlström har haft ett fantastiskt år, och nu är han den närmast anonyme svensken som är ett stort medaljhopp i VM i friidrott i höst.

– Såklart är det vad jag siktar på, säger Perseus Karlström till SVT Sport.

Bosse Gustafsson tog OS-silver på 5-milen 1984, och sedan dess har svensk gång varit medaljlös på herrsidan. Utövarna är försvinnande få och ofta förlöjligade, men det går inte att göra narr av Perseus Karlströms resultat i år. Två segrar i världscupen, en seger i Europacupen, samt svenskt rekord på 20 kilometer – och hastigt och lustigt är det en svensk som leder världscupen inför VM i Doha i höst.

Lyft med träningsgrupp utomlands

Lyftet kom när han i fjol skaffade sig en internationell tränare och träningsgrupp.

Friidrotts-VM

– Jag kör mycket mer intensitet än jag gjorde förr. Med tanke på hur mycket jag har tränat och de resultat jag har gjort så har jag alltid sett mig själv som nummer ett, så småningom, säger Perseus Karlström.

Svensk gång är i stort behov av en dunderkur, så om Perseus Karlström ska kunna återföda ett intresse för denna tynande sysselsättning krävs medaljer. I tidigare mästerskap har han stoppats av amöbor, ryggskott och i viss mån motståndare.

39 minuter per mil

Men nu har han både kontinuitet och fart: när han satte svenskt rekord på 20 kilometer gick han på 39 minuter per mil.

– Om jag ligger med vid 15 kilometer på VM och känner mig bra, så vet jag att jag har en spurt som hittills ingen har varit i närheten av, säger Perseus Karlström med självförtroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet