Bahta: ”Jag tappade allt, både mentalt och fysiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Löparen Meraf Bahta är på väg mot ett mästerskapsår som innehåller både EM och VM i friidrott, samtidigt som hon försöker glömma den svåra tiden när hon blev avstängd för en dopningsförseelse.

– Jag tappade allt, både mentalt och fysiskt, säger hon till SVT Sport.

Det har gått åtta år sedan Meraf Bahta intog en gyllene plats i den blågula friidrottshistorien. Flyktingen från Eritrea gjorde sitt första mästerskap för sitt nya hemland, och vann EM-guld på 5000 meter. Två år senare tog hon EM-silver på samma distans, och 2018 EM-brons på 10 000 meter. En medalj som hon blev av med, på grund av en dopningsavstängning.

– Jag hade ingen effekt i kroppen, så det handlar inte om dopning, utan om systemet, säger Meraf Bahta.

Hävdar språkförbistring

Systemet är dock lika för alla. Meraf Bahta hade gjort upprepade missar i vistelserapporteringen, något hon än idag hävdar berodde på språkförbistring. Dopingnämnden friade henne, men dopingkommissionen fastställde straffet till ett års avstängning.

Sedan kom corona-perioden, vilket sammantaget innebar flera förlorade år. Nu är hon äntligen på språng, stärkt av silvret i EM i terränglöpning i december, och av att hon har slagit svenskt rekord på både 5 och 10 kilometer landsväg.

– Just nu tränar jag mest mängd, och närmare säsongen blir det mer snabbhet, säger hon

Kan du fortfarande bli lika bra som när du tog EM-guld 2014?

– Känslan är ja, jag är egentligen starkare mentalt och i allt.

Är du lika snabb i spurten fortfarande?

– Jag har aldrig tappat i snabbhet, så det känns bra.

Både EM och VM hägrar

Hon blev nyligen 17:e i inomhus-VM på 3000 meter, ett resultat som förhoppningsvis är en parentes. Distansen var kort för henne, och inte heller gillar hon att springa inomhus. Utomhus står för dörren, och frågan är om den snart 33-åriga Meraf Bahta har mer att ge, efter allt hon har gått och löpt igenom. I sommar avgörs både EM och VM i friidrott, och Bahta är aktuell på både 5000 och 10000 meter.

– Jag vill ha resultat i både EM och VM, och ska bara tänka på att se framåt, säger Meraf Bahta till SVT Sport.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.