Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför har Sverige tappat mot världseliten Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

David Nilsson OS-kvalad men ändå inte

Uppdaterad
Publicerad

David Nilsson har satt svenskt rekord i maraton och klarat OS-kvalgränsen, samtidigt som Svenska Olympiska kommitténs krav för en OS-plats är att man ska kunna bli bland de åtta bästa.
– Jag har fått indikationer på att jag kommer att bli uttagen, men det är ingenting som är klart. Jag försöker redan förbereda mig mentalt för OS, säger David Nilsson.

Det var i december i fjol som David Nilsson sprang Valencia maraton på 2.10,09, och därmed slog Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla svenska rekord på distansen. SVT Sport mötte Sveriges nye maratonkomet på Bosön på Lidingö, där han körde intervaller på löpband utan att vara i toppform. Rekordloppet i Valencia sitter fortfarande i kroppen.

– Då kände jag att ersan var i land, jag har haft det svenska rekordet i huvudet i många år och tänkte på det varje dag under hösten. Jag har tidigare släpat efter lite med den specifika maratonträningen, men efter mitt svenska rekord på halvmaran 2018 började jag fokusera mer på maraton och OS, förklarar David Nilsson framgången.

Under OS-kvalgränsen

David Nilssons svenska rekord är under den internationella OS-kvalgränsen, samtidigt som SOK av tradition vill ta ut aktiva som kan bli bland de åtta bästa. Något som en enda europé lyckades med i fjolårets VM, i denna afrikanskt dominerade gren som är under stark utveckling.

– Jag vill i alla fall konkurrera med de bästa européerna, säger David Nilsson.

Hur snabbt kan du springa tror du?

– Kanske två minuter bättre, så 2.08 då.

Och vad kan du komma i OS?

– Runt tia, om allt faller på plats. Vanligtvis brukar hälften av afrikanerna springa bort sig eftersom alla går för medalj.

REPORTAGE: Se hela mötet med OS-aktuelle David Nilsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dadvid Nilsson slog nytt svensk rekord under Valencias marathon. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2020

Mer i ämnet