Sha'Carri Richardson firar med farmodern Betty Harp efter sin vinst i amerikanska mästerskapen på 100 meter vilket gav en OS-biljett. Foto: TT

Sprintdrottningen till OS efter familjetragedin

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan Sha'Carri Richardson vann överlägset i OS-kvalet på 100 meter med tiden 10,86.

Bara dagar efter att hennes mamma gått bort.

– Jag väljer att följa mina drömmar och göra familjen jag har kvar på den här jorden stolt, säger hon.

Det var en emotionell 21-åring som tog hem segern på de amerikanska uttagningarna, tillika de nationella mästerskapen, i Oregon och säkrade en OS-biljett. I semifinalen sprang hon på 10,64 i för stark medvind (+2,6 meter/sekund)

Hon sprang direkt upp på läktaren där hon kramades om av flera familjemedlemmar.

Tokyo 2020

På presskonferensen efteråt berättade Richardson att hennes biologiska mamma, som övergav henne när hon var liten, gått bort i förra veckan.

– Det här året har varit galet för mig. Faktum är att ingen vet vad jag gått igenom. Alla har problem och jag förstår det, men ni ser mig på banan med det här ”poker facet” jag sätter på mig. Ingen annan än min familj och min tränare vet vad jag går igenom på daglig basis, säger hon.

Försökte ta sitt liv på gymnasiet

Richardson, som tidigare berättat om sin tuffa uppväxt i Dallas och att hon försökte ta sitt liv när hon gick på gymnasiet, tackar sin familj för att hon nu ska få tävla i sitt första OS.

– Min familj är allt för mig. Att krama min farmor var viktigare än att vinna loppet. Utan min farmor skulle det inte finnas någon Sha'Carri Richardson, säger hon.

Richardson är den näst snabbaste kvinnan i världen i år på 100 meter efter att i april ha sprungit på 10,72. Det är bara den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Shelly-Ann Fraser-Pryce som sprungit snabbare med 10,63.

Under lördagen visade 21-åringen att hon kommer att ge jamaicanskan en rejäl match i Tokyo nästa månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet