De nya rekordhållarna Rogestedt och Lindh. Foto: Bildbyrån

Rogestedt slog 57 år gammalt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Först krossade Lovisa Lindh det svenska rekordet på 1 000 meter. Bara minuter senare gjorde Johan Rogestedt detsamma i herrarnas. Dan Waerns svenska rekord på 2.17,80 putsades med 13 hundradelar. ”Äntligen, det var väldigt skönt”, säger en glad Rogestedt.

Waerns svenska rekord var från 1959, långt innan den elektroniska tidtagningen fanns tillgänlig. 57 år senare fräschades tiden till, av Johan Rogestedt till 2.17,67 på hemmaplan. Därmed är det äldsta rekordet i svensk friidrott slaget.

– Jag tränar nästan alla mina banpass på den här banan så det är oerhört kul att tävla här, jag hade jättemånga kompisar här från Stenungsund som var här och kollade, så det lyfte också, säger Rogestedt till SVT Sport.

Välkommen bonus

Rekordet ger Rogestedt en saftig bonuscheck på 100 000 kronor.

– Vi är inte bortskämda med ekonomiska incitament i löpningen jämfört med andra idrotter, så det är ett väldigt, väldigt välkommet tillskott i träningslägerkassan, säger Rogestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.