Ryska fick – och tappade – OS-medalj Foto: Bildbyrån

Ryska fick – och tappade – OS-brons igen

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor omsättning på OS-medaljörer i spåren av Internationella olympiska kommitténs nya analyser av dopningsprov från sommarspelen 2008 och 2012.

Nu har ryska sjukamparen Tatjana Tjernova blivit av med det OS-brons hon oväntat fick, för övrigt andra gången hon tappar samma slags medalj!

Egentligen hyllades ukrainskan Ludmila Blonska som trea i sjukampen i Peking, men hon åkte dit i ett dopningsprov och bronsmedaljen tilldelades ryska fyran Tjernova.

Nu har alltså även hon ertappats som fuskare. Hennes dopningsprov från 2008 har analyserats med nya metoder och visar nu spår av den anabola steroiden turinabol. Det är en av över 100 aktiva som åkt dit i efterhand när IOK undersökt prover från både Peking 2008 och London 2012.

Tjernova har åkt dit tidigare och blivit av med större framgångar. Hennes VM-guld från 2011 och OS-brons från 2012 försvann i ett omtest som Internationella friidrottsförbundet genomförde 2015.

Nästa bronsstopp: England

Ny bronsmedaljör i Pekingspelen blir nu, något överraskande, femman i tävlingen, brittiskan Kelly Sotherton, som sedan tidigare har ett olympiskt brons från Aten 2004.

Även den ryske sprintern Maksim Dijdins har åkt dit i den senaste omtestningen. Han ingick i det ryska stafettlaget över 4x400 meter i London 2012, men där var inga medaljer inblandade. Ryssarna slutade femma i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.