Foto: TT

Ryska friidrottare frias inte

Uppdaterad
Publicerad

Ryska friidrottare är fortsatt stoppade från att tävla. IAAF beslutade på torsdagen att Rysslands avstängning ska gälla åtminstone till februari 2017.

Internationella friidrottsförbundet IAAF:s avstängning på grund av rapporter om statsledd dopning har redan inneburit att ryska friidrottare inte kunde delta i sommarens OS i Rio.

Frågan är nu om Ryssland kommer att leva upp till de krav som ställts på förändring i tid för att få delta i VM i London nästa sommar.

”Inga framsteg”

Den norske antidopningsexperten Rune Andersen som övervakar det ryska förändringsarbetet informerade på torsdagen IAAF:s ledning, och beslutet togs att förlänga avstängningen åtminstone till februari nästa år.

The Guardian rapporterade före mötet att Andersen väntades berätta att i princip inga framsteg har gjorts med de reformer som ska genomföras för att tävlingsstoppet ska hävas.

Ny rapport på gång

Enligt tidningen är IAAF frustrerat över den alltför långsamma takten i de ryska reformerna.

Rysk dopning undersöks också av en oberoende kommission på uppdrag av Wada, ledd av Richard McLaren. Den andra delen av hans rapport kommer att släppas den 9 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.