IAAF-chefen Sebastian Coe tog dubbla OS-guld på 1500 meter 1980 och 1984 under sin aktiva karriär. Foto: TT.

Ryska friidrottare har sista chansen att nå VM på måndag

Publicerad

Det ryska friidrottsförbundet har anmält drygt 30 aktiva till VM i Doha som inleds om en vecka. De ska tävla under neutral flagg. På måndag kommer det internationella friidrottsförbundet, IAAF, att hålla ett sista möte före VM i den ryska frågan.

Det ryska friidrottsförbundet har varit internationellt avstängt sedan 2015 sedan den Wada-beställda McLaren-rapporten avslöjade systematisk dopning i landet.

Flera framstående ryska friidrottsprofiler har den senaste tiden gått ut och krävt att avstängningen ska hävas och att ryska friidrottare ska kunna tävla i Doha under den egna flaggan. De hävdar att rysk friidrott nu är ren och att man gjort sig av med skuggor från det förflutna i form av belastade tränare.

”Glaset är halvfullt”

– Vi kan se att glaset är halvfullt och att de rör sig i rätt riktning, säger IAAF-chefen Sebastian Coe till Reuters.

Han tror dock inte att avstängningen kommer att hävas eftersom det ännu är mycket material att gå igenom av en speciell insatsstyrka som jobbat i Ryssland innan klartecken kan ges. Men den adlade engelsmannen stänger inte dörren helt.

– Frågan om återinförande kommer att ske efter råd från insatsstyrkan, säger Coe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer