Foto: Bildbyrån/TT

Ryssland dopningsutreds igen – stoppas från friidrotts-VM

Uppdaterad
Publicerad

Brister i den ryska kampen mot dopningen fortsätter att skaka idrottsvärlden.
Med bara dagar kvar till friidrotts-VM anklagas den ryska antidopningsorganisationen Rusada återigen för att ha manipulerat dopningsprov, vilket kan innebära att ryska idrottare stoppas från nästa års OS i Tokyo.

IAAF, det internationella friidrottsförbundet, förlängde på måndagen avstängningen av det ryska friidrottsförbundet på obestämd tid. Avstängningen har gällt sedan november 2015 och förlängdes senast så sent som i juni i år.

– Situationen är väldigt allvarlig, säger den ryska OS-kommitténs ordförande Stanislav Pozdnyakov i ett pressmeddelande.

Den globala antidopningsorganisationen Wada har inlett en ny utredning av den ryska motsvarigheten Rusada. Anledningen är vad som kallas brister och oegentligheter i den information från tusentals dopningskontroller som Rusada lämnade över till Wada i januari.

Nyheten kommer ett år efter att Wada hävt avstängningen av Rusada som följd av den stora dopningshärva som uppdagades efter vinter-OS i Sotji 2014.

Internationella olympiska kommittén, IOK, som arrangerar OS följer ärendet noga.

– Vi har full respekt för processen och Wadas beslut, uppger en talesperson från IOK för AP.

47 fall

Det rör sig om 47 fall Wada flaggat som misstänkta och nu begär in extra information om. Informationen Wada har fått in uppges skilja sig från den databas organisationen kom över för två år sedan med hjälp av en visselblåsare.

De ryska myndigheterna har fått tre veckor att förklara sig. Skulle Wada därefter komma fram till att Rusada inte följer reglerna för dopningsarbetet blir pressen stor på IOK att stoppa ryska idrottare från OS i Tokyo.

Treårig avstängning

Så sent som i september i fjol godkände Wada återigen Rusadas dopningsarbete. Då hade organisationen varit avstängd i tre år sedan den så kallade McLaren-rapporten konstaterat att Ryssland genomfört ett systematiskt dopningsarbete under bland annat OS 2014.

Wada fick kritik för att man gav ackrediteringen tillbaka till antidopningslaboratoriet i Moskva innan alla kriterier var uppfyllda.

– Jag är övertygad om att det var ett viktigt och korrekt beslut. Jag är övertygad om att vi inte skulle haft de data som vi nu har om vi inte hade tagit det beslutet och vi skulle inte ens kunnat prata om det i dag. Det skulle bara ha varit ett stort mörkt moln av misstankar och ingenting hade gått framåt, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli.

Som en del i överenskommelsen för att häva avstängningen fick Rusada lämna över dopningsprov till Wada, vilket skedde i januari i år.

Men dopningsfrågan fortsätter att överskugga rysk idrott. Förra månaden stängdes tolv ryska tyngdlyftare av och det ryska friidrottsförbundet är avstängt från friidrotts-VM som inleds på fredag i Doha. Däremot har ett 30-tal ryska idrottare fått tillstånd att tävla under neutral flagg i VM.

Den ryska dopningsskandalen

Visa

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen förlängdes på måndagen.

Röster höjdes för rysk uteslutning inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med, dock bara ett fåtal friidrottare.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada.

Ryska idrottsförbundet får inte ställa upp i friidrotts-VM. Däremot tävlar ett stort antal ryska friidrottare under neutral flagg.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer