En strålande glad Sagnia efter rekordhoppet. Foto: World Athletics

Sagnia pulveriserade sitt personliga rekord – hoppade 6,92

Uppdaterad
Publicerad

Khaddi Sagnia slog till med ett superhopp i Zagreb i dag.

Hon pulvriserade sitt tidigare personbästa med nio centimeter och landade på 6,92.

– Det känns sjukt bra. Fy fan vad härligt. Äntligen över 90-gränsen, säger en strålande glad Sagnia på telefon till SVT Sport.

Khaddi Sagnia är i sitt livs form och har vid flera gånger den här sommaren förbättrat sitt personbästa.

I Zagreb stod hon för en otrolig tävling. Först tangerade hon sitt tidigare personbästa på 6,83, sedan hoppade hon 6,74 två gånger innan hon fick på sitt livs fullträff med 6,92 i det sjätte och sista hoppet.

Sagnia hade gott om marginal till plankan och det var utan någon hjälp från vinden. När hon väl insåg hur långt det var brast hon ut i ett stort glädjevrål och sprang fram och kramade tränaren Katrin Klaup.

– Det känns så himla bra. Det är otroligt kul verkligen. I dag var min tränares födelsedag också så det kändes fint med en present till henne. Ansatsen kändes bra och jag hade flytet med mig i dag, säger Sagnia på telefon till SVT Sport.

”Min bästa tävling i karriären”

Kan du ta oss igenom 6,92-hoppet?

– Hoppet innan kändes jättebra men jag flyttade bak lite för säkerhets skull eftersom jag kände att jag kunde förlänga stegen. När jag väl närmade mig plankan kände jag bara ”okej, det här blir bra”. Jag hade verkligen farten med mig.

Ändå hade du marginal till plankan?

– Precis. Det är underbart verkligen. När det stämmer så stämmer det, säger Sagnia och fortsätter:

– Hur jag än justerade i dag kände jag mig väldigt säker när jag kom till plankan. Det här var min absolut bästa tävling i karriären.

Närmar sig svenska rekordet

Khaddi Sagnia är nu den tredje bästa svensken genom tiderna i längdhopp. Nu är hon bara sju centimeter från Erica Johanssons svenska rekord på 6,99 från 2000. Tvåa är Carolina Klüft på 6,97. Världsrekordsinnehavare är Galina Tjistjakova med 7,52.

Den 26-åriga Ullevi FK-hopparen är också ny världstrea.

– Det här betyder jättemycket för självförtroendet. Jag har haft en del strul, men allt det jobbiga är bakom mig nu och det här visar verkligen att vi är på rätt väg. Man får ta det stegvis och inte stressa. När pusselbitarna väl faller på plats så gör de det.

Hur ska du fira det här?

– Min tränare fyller ju år också så det blir nog lite champagne. Inför sista hoppet kände jag lite press, jag ville verkligen över 90 i dag och ge henne den presenten. Det är hon värd.

ARKIV: Khaddi Sagnia bjuder Pops på ”segerdans” (23 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.