Susanna Kallur jublar efter att ha vunnit 60 meter under inomhus-SM i friidrott den 27 februari 2016 Foto: BILDBYRÅN

Sanna Kallur gör tävlingscomeback

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex års frånvaro gör Susanna Kallur comeback på sin specialsträcka 100 meter häck på Stockholms Stadion den 16:e juni, kan SVT Sport avslöja. ”Det är väldigt skräckblandat att tävla på 100 häck igen”, skriver Kallur på Instagram.

Debuten kommer att ske i Diamond League-galan om tre veckor.

– Det stämmer, hon har gett klartecken. Det blir hennes riktiga comeback på 100 meter häck, och vi hoppas givetvis på ett fullsatt Stockholms Stadion, säger Jan Kowalski, ordförande för Bauhaus-galan till SVT Sport.

Kallur som dragits med efterhängsna skador under de senaste åren gör nu en sista satsning med målsättning att kvala in till OS i Rio.

Under torsdagsförmiddagen kommenterade Susanna Kallur själv den förestående comebacken.

”Det är väldigt skräckblandat”

”Det är inte mycket jag är säker på. Men en sak kan jag säga med säkerhet: jag låter inte mina rädslor styra mina beslut. Det är väldigt skräckblandat att tävla på 100 häck igen, och speciellt på en så fin och stor tävling. Men alldeles för roligt och spännande att inte göra det”, skriver hon på sitt Instagram-konto.

På startlinjen gör även den olympiska mästarinnan Sally Pearson comeback efter ett års skadefrånvaro.

Tillsammans får de jaga OS-kvaltiden 12,80 som SOK satt upp, en tid som Sanna klarat inte mindre än 36 gånger, men senast hon sprang så snabbt var 2010 i New York.

Jagar OS-kvaltid

– Det är modigt av henne att göra comeback på Diamond League i Stockholm. Hon kunde inte valt ett tillfälle med större press, säger SVT Sports expert Jacob Hård.

”Tyder på gott självförtroende”

Motståndet blir riktigt tufft med löpare som Kendra Harrison som sprungit på 12,36 i år och inomhusvärldsmästaren på 60 meter häck Nia Ali.

– Det tyder på gott självförtroende och jag tror inte hon skulle välja det om hon inte fått bra besked på träningen, säger Jacob Hård.

– Jag har sagt det förut: om någon kan klara den ”omöjliga” uppgiften att komma tillbaka efter så många år av motgångar så är det Susanna. Kombinationen av talang, motivation och envishet är unik.

SVT Sport sänder Bauhaus-galan med start 19.30 SVT2 och även på appen.

Född: 16 februari 1981.
Bor: Falun.
Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7.68. Personbästa 100 m häck: 12.49.

Skadehistoriken:
2008:
Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.
2009: Rehabträning.
2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League topptid på 100 m häck (12.78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.
2011: Rehabträning.
2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.
2013: Rehabträning.
2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand 100 meter. SM, 100 meter (försök + final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.
2015: Comebackförsök 3: 31 januari i Karlsruhe, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.
2016: Comebackförsök 4: Falun, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7.35, bara tre hundradelar över VM-kvalgränsen. Det bästa: Hon kände inget av skadan och har därefter fokuserat sig på häckträningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer