Caster Semenya drabbas av IAAF:s nya ”könsregler”. Foto: TT

Semenya: ”Gud skapade mig som jag är”

Uppdaterad
Publicerad

IAAF:s nya ”könsregler” kan förbjuda Caster Semenya från allt internationellt tävlande. Nu har den sydafrikanska löparen skrivit på Twitter att det är gud som har skapat henne och att hon är stolt över den hon är.

Caster Semenya har höga naturliga halter av det manliga  könshormonet testosteron och från och med den 1 november kommer hon att behöva sänka halten för att få fortsätta att tävla internationellt. Bakom den nya ”könsregeln” ligger det internationella friidrottsförbundet, IAAF, som jämför de höga testosteronhalterna med dopning.

– Allt testosteron, antingen naturligt förekommande eller konstgjort infört i kroppen, ger betydande prestationsförbättringar, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Löparna som berörs är de som springer 400 meter upp till 1609 meter (en engelsk mile), samt 400 meter häck. Den 1 maj publicerade Caster Semenya, som påverkas av det nya regelverket, en bild av sig själv med texten ”gud skapade mig som jag är och jag accepterar mig själv. Jag är den jag är och jag är stolt över det”.

I dag la hon dessutom ut en bild där hon blickar tillbaka på Samväldesspelen i Gold Coast, Australien, där hon vann på nytt sydafrikanskt rekord i april.

Det sydafrikanska friidrottsförbundet är kritiskt till IAAF:s nya regelverk och säger att de är beredda att ta ärendet till domstol och menar att de nya reglerna är skeva. Förbundet säger också att om IAAF håller fast vid det nya regelverket ”kommer vi att gå vidare till Cas för ytterligare hjälp i frågan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.